Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jednoho, nebo více?

ObrazekNa tuto otázku je jednoznačná odpověď. Nejlepší je pořídit si hned několik potkanů najednou, alespoň dva – všechny stejného pohlaví, jinak by Vás brzy záplava potkanů vypudila z domu. :) Rozmnožování je totiž obecně jediná evoluční zbraň hlodavců, v přírodě mají bezpočet přirozených nepřátel v řadách plazů, ptáků i savců a bez své neuvěřitelné reprodukční schopnosti by už dávno byli vyhynuli.
Osamocený potkan může být také spokojený, bývá sice přítulnější, ale musíte se mu věnovat nejlépe několik hodin denně (minimálně hodinu) – nicméně kamaráda vlastního druhu mu nikdy nenahradíte. Navíc i při nejlepší vůli nevíte, zda na svého mazlíčka budete mít každý den i za rok, za dva stále dostatek času. Potkani jsou velmi společenská zvířata, chovat jednoho potkana a nevěnovat se mu se už dá nazvat týráním. Nicméně, pokud už OPRAVDU musíte mít jediného potkana (třeba protože rodiče Vám jich víc nedovolí), pořiďte si radši samce. Samičky samotu hůře snášejí.

V každé skupince, ať už to jsou kluci nebo holky, občas dojde k "ruční výměně názorů". :) Myslím tím bitky a strkanice, nejčastěji o místo v hierarchii "smečky" – je to naprosto normální (dokud neteče krev) a patří to k přirozenému sociálnímu životu potkanů, stejně jako vzájemná péče o srst nebo spaní na jedné hromádce. Obrazně řečeno je to jako u lidí v jedné rodině – občas na sebe štěkají, sourozenci se třeba i poperou, ale už za chvíli si spolu zase hrají. :)

Není úplně ideální napřed si pořídit jednoho potkana a postupně, když už je v pubertě nebo dospělý, dalšího – obzvláště u samců. Jedináček má už vyhrazeno svoje teritorium a "vetřelce" v dobrém případě zrovna nevítá, v horším případě na něj zaútočí. Za určitých okolností se Vám může podařit dva cizí potkany skamarádit (optimálně "na neutrální půdě" – tedy tam, kde nejsou pachové stopy ani jednoho z nich), ale většinou to vyžaduje hodně trpělivosti, zejména hodně záleží na povaze jedinců. Pokud už potkánci žijí odmalička ve skupince, nové členy zpravidla přijímají lépe, zvláště pokud jde o samičky. NIKDY nenechávejte "nováčka" se "zabydlencem" bez dozoru a už vůbec ne v uzavřeném prostoru, dokud si nebudete OPRAVDU jisti, že se bez problémů snesou!!! V krajním případě to může skončit smrtí slabšího z nich.